Velikonoční nádivka s bylinami a uzeným

13.04.2017

Velikonoční nádivka s kopřivami, medvědím česnekem a uzeným je něco, co byste měli rozhodně zkusit. EAT-fit nádivka je samozřejmě bez lepku a jako bonus k ní připojujeme recept na uzenou polévku s pohankovými kroupami.  

Velikonoční nádivka se tradičně připravovala o Bílé sobotě a byla přechodem mezi obdobím půstu a běžným stravovacím režimem. Jejím základem jsou, kromě vajec a masa, zelené byliny symbolizující jaro. 

Pro příprava tohoto svátečního pokrmu si vyhraďte alespoň 2,5 hodiny svého času. Ale žádný strach, stihnete u toho prolistovat časopis, vypít skleničku vína nebo vyprat a pověsit prádlo. Nedržíte-li na Velký pátek půst, můžete uvařit uzené den předem a budete mít i večeři - uzené s křenem a hořčicí. Jen pozor, aby Vám zbylo maso do nádivky. 

Pokud nemáte po ruce mladé kopřivy a medvědí česnek, použijte pažitku, petržel, jarní cibulku nebo špenát. Hlavně, ať se to zelená.  

Uzená polévka

Ingredience: 0,5 kg uzeného masa nebo 1 kg s kostí (uzená žebra, uzené koleno), 2 větší mrkve, 1 petržel, kousek celeru, snítka libečku, 2-3 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, dvě hrsti pohankových krup, 2 jarní cibulky, 3 menší brambory

1 Uzené maso omyjte a ve větším hrnci zalijte 1,5 - 2 litry vody tak, aby bylo maso ponořené. V žádném případě nesolte, polévka bude slaná až až. Přidejte 1 očištěnou mrkev (druhou si nechejte na dokončení polévky), petržel, celer, libeček, bobkový list, nové koření, pepř a vařte do změknutí, minimálně hodinu. 

Já na trhu pořídila uzené koleno. Je s ním trochu víc práce, ale bylo všeho dost a polévka z něj je famózní.  U uzeného kolena je nutné na několika místech proříznout kůži, nebo kůži úplně odstraňte a uvařte pouze maso a kost. Koleno o váze 1,4 kg potřebovalo 45 minut v papiňáku na silnější výkon. 

2 Pohankové kroupy dobře propláchněte a ve vyšším hrnci zalijte dvojnásobkem vařící vody, nesolte, vařte 2-3 minuty, pozor na překypění hrnce. Nechejte pod pokličkou dojít dalších 30-45 minut, slijte a propláchněte pohanku studenou vodou. 

Pokud chcete zachovat maximum vitamínů a minerálů zalijte pohanku den předem dvojnásobkem horké vody a nechejte ji stát pod pokličkou na teplém místě, druhý den bude po propláchnutí připravená ke konzumaci.

3 Očistěte a nakrájejte jarní cibulku, mrkev a brambory.

4 Uvařené maso vyjměte z hrnce, oberte od kosti a nakrájejte, vývar slijte.

Ve vývaru převařenou zeleninu už do polévky nepoužívám. Většinou ji sníme při obírání masa.

5 V jiném hrnci osmahněte na trošce másla/sádla bílou část jarní cibulky, přidejte nakrájenou mrkev a brambory, chvíli opékejte a zalijte vývarem. Vařte 10-15 minut, potom hrnec odstavte, přidejte nakrájenou nať jarní cibulky a nechejte pod pokličkou dojít. 

6 Polévku servírujte s kousky uzeného masa, lžící předem připravených pohankových krup a nasekanou petrželí/pažitkou nebo květy medvědího česneku.

Velikonoční nádivka

Ingredience: 200 g staršího EAT-fit chleba (6-8 krajíčků), 8 vajec, 200 g uvařeného uzeného masa, 2 jarní cibulky, hrst medvědího česneku, hrst mladých kopřiv, sůl, pepř, máslo/sádlo a strouhanka na vysypání chlebové formy

S přípravou nádivky začněte, až budete mít jistotu, že je uzené maso uvařené do měkka.

1. Zapněte troubu na 180°C .

2. Alespoň dva dny starý EAT-fit chléb nakrájejte na plátky, odkrojte kůrku (můžete z ní udělat strouhanku) a nakrájejte na kostky.

Pokud máte pouze čerstvý chléb, nakrájejte ho na kostky a  na plechu ho v právě vyhřívané troubě trochu vysušte. 

3. Připravte si formu na chléb, 1 větší nebo dvě menší, dobře ji vymažte máslem nebo sádlem a vysypejte ho bezlepkovou strouhankou/celozrnou pohankovou moukou.

3. Uzené maso nakrájejte na menší kostičky. Oprané kopřivy a medvědí česnek spařte horkou vodou a nakrájejte na hrubé kousky. Nakrájejte jarní cibulku. 

4. Kostky chleba přemístěte do větší mísy a promíchejte s bylinami a uzeným.

5. Žloutky oddělte od bílků, vyklepněte je přímo do mísy s chlebem, opepřete, solit nemusíte (uzené i chléb jsou slané) a vše dobře promíchejte. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu a opatrně zapracujte do chlebové směsi.  

6. Hmotu přemístěte do vymazané a strouhankou vysypané chlebové formy a upravte do požadovaného tvaru. Pečte v troubě vyhřáté na 180° C do zlatova. Trvá to přibližně 20 minut.

7. Nádivku servírujte teplou nebo studenou nejlépe se zeleninovým salátem.

EAT fit, ENJOY life.