Vánoční cukroví

19.12.2019

Tradiční vánoční cukroví můžete upéct i bez lepku. Z EAT-fit směsí Vám to půjde jako po másle i když máslo nepoužijete. Medové perníčky, tři varianty lineckého, Masarykovo cukroví, mandlové lupínky nebo kakaové sádlovky jsou naše stálice a věříme, že se zabydlí i u Vás.


MEDOVÉ PERNÍČKY (jako ze starých časů, těsto na 2 plechy)

250 g EAT-fit UNIVERSAL

2 lžičky jedlé sody

1 lžíce perníkového koření

1 lžička kakaa

40 g másla/sádla

3 lžíce datlového sirupu/melasy

3 lžíce tekutého medu

1-2 vejce (podle velikosti)

NA ZDOBENÍ:

Bílek z jednoho vejce, spařené a oloupané mandle a/nebo 2 lžíce moučkového cukr, 1 lžíce rumu na glazování

1. Odváženou mouku vysypeme na podložku (optimálně silikonovou), promícháme se sodou, kořením a kakaem.

2. Přidáme odvážené máslo/sádlo, které přímo v mouce krájíme velkým nožem na menší a menší kousky, nožem kousky másla a suché směsi podebíráme, přehazujeme a obalujeme suchou směsí.

3. Doprostřed stále nesourodé hmoty přidáme 6 lžic medu (nebo kombinace medu, datlového sirupu a melasy) a vyklepneme 1 celé vejce a 1 žloutek (1 bílek si necháme bokem pro potírání perníčků).

4. Nožem opět podebíráme a tím promícháváme směs tak, aby vlhké suroviny byly postupně obalovány suchou směsí, tak dlouhou než nám dojde trpělivost a pustíme se do hmoty rukama.

5. Postupně vypracujeme kompaktní pevné těsto. Pokud těsto příliš lepí, přidáme mouku, pokud je příliš tuhé a rozpadá se, přidáme lžíci medu.

6. Z těsta vymodelujeme kouli, přikryjeme (igelitový pytlík, potravinová fólie, voskovaný ubrousek) a dáme chladit do lednice na několik hodin, nejlépe do druhého dne.

7. Vychlazené těsto rozdělíme na 2 poloviny a z části postupně vyválíme (mezi dvěma fóliemi na pečení to jde lépe a těsto se nelepí) asi 2-3 mm silnou placku.

8. Vykrajujeme tvary, které pomocí plochého nože přenášíme na pečícím papírem/fólií vyložený plech, nevyužité okraje spojíme v nové těsto (můžeme nechat zase chvíli vychladit), které zase vyválíme a vykrajujeme, tak dlouho, dokud máme z čeho.

9. Tvary na plechu potíráme rozšlehaným bílkem, můžeme ozdobit oloupanou mandličkou.

10. Pečeme v troubě rozpálené na 160°C přibližně 10 minut do té doby než jsou perníčky pevné, neohebné, ale nepřipálené.

RUMOVÁ POLEVA: V misce promícháme 2 lžíce moučkového cukru a 1 lžíci rumu tak, aby vznikla polotuhá hmota. Čerstvě upečené perníčky namáčíme do této hmoty a necháme dobře zaschnout.


MASARYKOVY KNOFLÍKY (oblíbené cukroví T.G.Masaryka, těsto na 2 plechy)

180 g vlašských ořechů

300 g EAT-fit UNIVERSAL

200 g másla

100 g třtinového cukru

1 lžíce kakaa

1 žloutek

Toto je tak trochu rozčilovací cukroví. S těstem se kvůli větším kouskům ořechů hůře pracuje, při krájení se válečky drobí, nejde však na něm v podstatě nic zkazit. A výsledek je fenomenální.

1. Ořechy předem namočíme na 2 hod do studené vody (nemusíme, ale ořechy jsou takto křehčí) a potom je nahrubo nasekáme.

2. Podle pravidla suché se suchým a mokré s mokrým prosejeme kakao do mouky a promísíme s cukrem.

3. Do směsi mouky, kakaa a cukru postupně zapracujeme máslo a žloutek a teprve ke konci přidáme nasekané ořechy.

4. Z hmoty vytvarujeme 4 válečky o průměru cca 4 cm, které necháme nejlépe v mrazáku dobře ztuhnout.

5. Tuhé válečky krájíme na cca 0,5-1cm silná kolečka, která klademe na plech vyložený pečícím papírem.

6. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 10 minut.

7. Knoflíky můžeme obalit po vychladnutí v moučkovém cukru.

Pozor, cukroví je bezprostředně po upečení velmi křehké, chladnutím postupně tuhne.


LINECKÁ KOLEČKA (klasický recept 3-2-1, těsto na 2 plechy)

210 g EAT-fit UNIVERSAL

140 g másla

70 g moučkového cukru

2 žloutky

semínka z vanilkového lusku

Doporučuji však dávku zdvojnásobit a bílky použít pro výrobu kokosek nebo mandlových lupínků.

1. Odváženou mouku vysypeme na podložku (optimálně silikonovou)

2. Cukr moučku (bez přidaného škrobu) prosejeme přes síto na hromádku mouky (případné hrudky protlačíme přes síto)

3. Přidáme odvážené máslo, které přímo v mouce krájíme velkým nožem na menší a menší kousky, nožem kousky másla a suché směsi podebíráme, přehazujeme

4. Doprostřed stále nesourodé hmoty přidáme 2 žloutky

5. Doplníme o semínka z vanilkového lusku, pár kapek vanilkového oleje nebo nastrouhanou kůru z citrónu

6. Nožem opět podebíráme a tím promícháváme směs tak, aby vlhké suroviny byly postupně obalovány suchou směsí, tak dlouhou až nám dojde trpělivost a pustíme se do hmoty rukama, postupně vypracujeme kompaktní pevné těsto

7. Z těsta vymodelujeme kouli, přikryjeme (igelitový pytlík, potravinová fólie, voskovaný ubrousek) a dáme chladit na několik hodin do lednice

8. Vychlazené těsto rozdělíme na 2 poloviny a postupně vyválíme na pomoučeném válu 2 mm silnou placku

9. Vykrajujeme tvary, které pomocí plochého nože přenášíme na pečícím papírem/fólií vyložené plech, nevyužité okraje spojíme v nové těsto (můžeme nechat zase chvíli vychladit), které zase vyválíme a vykrajujeme, tak dlouho, dokud máme z čeho

10. Polovinu tvarů opatříme otvorem, kterým pak bude vidět marmeláda

11. Pečeme v troubě rozpálené na 160°C přibližně 10 minut do té doby než je linecké pevné, narůžovělé ale nepřipálené

12. Vychlazená kolečka/tvary natíráme rybízovou marmeládou a přiklápíme horním dílkem s otvorem

Nebo použijeme 400 g EAT-fit LINECKÁ + 2 žloutky (1 celé vejce) + 200 g másla na klasické linecké těsto, postup stejný jako je uvedeno výše.

KAKAOVÉ LINECKÉ vyrobíte přidáním 20 g kakaa do směsi EAT-fit linecká + 2 žloutky (1 celé vejce) + 200 g másla. Pro vykrajování zvolte jiné tvary než kolečka, můžete plnit krémem na išlské dortíčky nebo nechat jen tak.

OŘECHOVÉ DORTÍKY nebo také VANILKOVÉ ROHLÍČKY vyrobíte přidáním 60 g mletých vlašských ořechů do EAT-fit linecká + 2 žloutky (1 celé vejce) + 200 g. Vykrájená a upečená kolečka můžete plnit čokoládovým nebo kávovým krémem, případně nutelou, horní kolečku doporučujeme před upečením potřít rozšlehaným bílkem a ozdobit půlkou vlašského ořechu.


MANDLOVÉ LUPÍNKY(rodinný recept, 1 plech)

100 g cukru moučka
100 g EAT-fit Universal nebo EAT-fit Bešamel
100 g mandlí se slupkou
4 bílky

Skvělá pochoutka k vínu a výborný způsob jak zužitkovat přebytečné bílky.

1. Mandle dobře propláchneme vodou a necháme je namočené ve studené vodě, neloupeme je.

2. Srnčí hřbet nebo formu na chleba vyložíme pečícím papírem.

3. Mouku prosejeme a zamícháme do ní celé mandle.

4. Z bílků ušleháme pevný sníh a postupně do něj po lžících zašleháváme cukr.

5. Do sněhu opatrně pomocí stěrky vmícháme mouku s mandlemi a těsto přesuneme do formy.

6. Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 170°C.

7. Chlebíček po upečení vyklopíme z formy na rošt a necháme ho do druhého dne vyschnout.

8. Další den chlebíček nakrájíme na co nejtenčí plátky, které na plechu sušíme při teplotě 120°C do zezlátnutí asi 20 minut.


SÁDLOVKY alias KAKAOVÉ BOBKY alias ĆERNÉ DUŠE (2 plechy)

140 g sádlo

140 g moučkový cukr

200 g EAT-fit BEŠAMEL

50 g kakaa

domácí marmeláda nebo oloupaná mandle na ozdobu

1. Mouku, cukr, kakao (můžeme prosít) a sádlo zpracujeme v míse do kompaktní hmoty. Pokud se těsto příliš lepí, můžeme ho dát ztuhnout do lednice.

2. Z těsta tvoříme kuličky stejné velikosti, klademe je na plech vyložený pečícím papírem a obrácenou vařečkou do nich utvoříme hluboký důlek, který vyplníme marmeládou nebo rovnou vmáčkneme oloupanou mandli.

3. Pečeme asi 15 minut při teplotě 150 °C.

4. Vychladnuté cukroví plníme pomocí plničky (igelitového pytlíku s ustřiženým okrajem) marmeládou a necháme dobře zaschnout.

Díky tmavé barvě je těžší odhadnout správný čas pečení. Proto je dobré pomocí plochého nože vytáhnout 1 kousek, ten nechat mírně vychladnout a vyzkoušet. Horké cukroví je velmi křehké, proto ho z pečícího papíru sundáváme až po vychladnutí.

V případě jakéhokoliv dotazu nás neváhejte kontaktovat mailem - info@eat-fit.cz nebo zprávou na facebooku @eatfitenjoylife (eat-fit bezlepkové pečení).