Valentýnská linecká srdíčka

10.02.2020

Linecká srdíčka s čokoládovým krémem jsou naším Valentýnským speciálem a jsou pěkně vymazlená. Obsahují hned tři běžně dostupné ingredience, které jsou považovány za tradiční přírodní afrodisiakum. Jukněte na recept, pořiďte EAT-fit Lineckou a další suroviny a rozpalte troubu.

Ingredience na linecké těsto (2 plechy):

  • 400 g EAT-fit LINECKÁ (1 balení)
  • 200 g másla
  • 1 celé vejce
  • 1 čajová lžička skořice
Ingredience na čokoládový krém:
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml 12% smetany
  • tabulka hořké čokolády
  • špetka mletého chilli

Nejprve si připravíme linecké těsto. Obsah sáčku EAT-fit LINECKÁ vsypeme na vál/silikonovou pracovní desku, přidáme 1 čajovou lžičku skořice a mírně promícháme. Odvážíme si 200 g másla a velkým nožem máslo v moučné směsi postupně krájíme na menší a menší kousky. Přidáme 1 celé vejce a stále pomocí velkého nože směs s máslem a vejci zpracováváme na drobné hrudky. Teprve potom se do hmoty pustíme rukama a zpracujeme vláčné těsto, které zformujeme do hroudy, vložíme do mikroténového sáčku nebo obalíme potravinářskou fólií a necháme alespoň 2 hodiny chladit v lednici. Pokud je těsto příliš mazlavé (velké vejce) podsypeme si ho bezlepkovou moukou.

Čokoládový krém s chilli připravíme následovně. Ve vodní lázni necháme rozpouštět tabulku kvalitní hořké čokolády (my použili 74 %, s obsahem cukru 26%). Pokud chceme, přidáme do čokolády špetku mletého chilli, případně dosladíme moučkovým cukrem. Mascarpone vyšleháme spolu se smetanou pomocí metliček v pevný krém (trvá to cca 5 minut) a postupně do něj metličkami vmícháváme rozpuštěnou čokoládu. Hotový krém dáme do lednice.

Vychlazené těsto rozdělíme na 2 poloviny a postupně vyvalujeme (na pomoučeném vále nebo silikonové pracovní ploše) plát asi 4 mm vysoký (vyšší než na klasické linecké). Vykrájíme sušenky ve tvaru srdíčka a přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem. Pomocí špejle (plochá strana) vypichujeme do srdíček tečky. Dekorovaná srdíčka pečeme v troubě vyhřáté na 160°C (horký vzduch) přibližně 10 minut. Po vytažení stáhneme pečící papír i se srdíčky z plechu a necháme je vychladnout.

Hotová srdíčka potřeme čokoládovým krémem a slepíme dohromady.

Inspiraci pro dekorování lineckých sušenek vypichováním jsme našli na  instagramu Nigelly Lawson.