Tvarohové knedlíky s jahodami

14.06.2018

Léto v plném proudu a spolu s ním čas ovocných knedlíků. Sezóna začíná jahodami a proto jako první zveřejňujeme recept na tvarohové knedlíky s jahodami. EAT-fit UNIVERSAL se svojí konzistencí polohrubé mouky je pro tento recept jako stvořený. 

Tvarohové knedlíky s jahodami

Ingredience: 250 g plnotučného tvarohu, 1 vejce, 4-6 polévkové lžíce mouky EAT-fit UNIVERSAL, špetka soli, očištěné ovoce, ev. ¼ lžičky xantanové gumy

Uvedené množství je na přibližně 6-8 menších knedlíků, tj. 2 porce.

Xantanová guma funguje jako pojidlo a těsto je díky ní o něco vláčnější a tolik se nedrolí. Knedlíčky lze však vytvarovat i bez ní. Xantanová gumu pořídíte v prodejnách se zdravou výživou.

Postup:

  1. 250 g plnotučného tvarohu promíchejte s celým vejcem a špetkou soli.
  2. Postupně přidávejte 4-6 polévkových lžic mouky EAT-fit Universal a vypracujte polotuhé těsto. Množství mouky záleží na hustotě tvarohu a tom, zda jste přidávali xantanovou gumu (guma = méně mouky), nechejte těsto odpočinout.
  3. Ve větším hrnci přiveďte k varu alespoň 3 l vody.
  4. Na pomoučený vál vyklopte těsto a pomoučenýma rukama tvarujte těsto postupně do koule a válce, ten rozdělte nožem na dva kusy a vytvarujte užší válec. Užší válec naporcujte nožem na cca 4 kousky dostatečně velké pro zabalení jahody. Vytvarujte kuličku a tu rukou zmáčkněte na placku, vložte do ní jahodu a zabalte.
  5. Hotové knedlíky vkládejte opatrně do vařící vody a vařte cca 5-8 minut podle velikosti knedlíků, po vyplutí na povrch je ještě povařte

Hotové knedlíky podávejte posypané cukrem a polité máslem. Chybu neuděláte ani při dozdobení dalším tvarohem nebo kysanou smetanou.

Nočky jsou na zpracování o dost jednodušší než knedlíky a spolu s jahodovým rozvarem jsou skvělou alternativou klasických ovocných knedlíků. Z těsta na pomoučeném válu tvaruje postupně 4 válečky, které naporcujte na jednotlivé noky. Noky potom lehce obalte v mouce a vařte přibližně 4 minuty.  

Jahodový rozvar s chia semínkem

Ingredience: 1 menší hrnek očištěných a na drobné kousky nakrájených jahod, 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce chia semínek

Postup:

  1. Kousky jahod dejte na pánev a posypte třtinovým cukrem.
  2. Směs přiveďte k varu, v případě potřeby přidejte trochu vody
  3. Za občasného míchání vařte pár minut, po mírném rozvaření přidejte 1 lžíci chia semínek a znovu vařte cca 2 minuty

Chia semínka vytvoří při kontaktu s tekutinou gel a rozvar krásně zahustí. Cukr můžete úplně vynechat nebo jej nahradit datlovým sirupem. V tomto případě si však dávejte větší pozor na připalování a směs dle potřeby podlévejte vodou.