Perníčky, linecké a jiné vánoční laskominy

27.11.2018

Vánoce mám moc ráda. Snažím se nenechat strhnout okolním shonem a užívám si jejich příjemnou atmosféru. Jako správný požitkář prožívám Vánoce všemi smysly - zmrzlé a rozmrzlé ruce a nohy, světlo svíček i neónových výzdob, vánoční koledy, chuť svařeného vína a vůně doma pečeného vánočního cukroví. Pojďte přivolat kouzlo Vánoc pečením perníčků, lineckého a dalších svátečních pochoutek.


PERNÍČKY jako za starých časů

Ingredience (na 2 plechy): 250 g EAT-fit UNIVERSAL, 2 lžičky jedlé sody/kypřícího prášku, 1-2 lžíce perníkového koření, 1 lžička kakaa, 40 g másla, 2-3 lžíce datlového sirupu/melasy, 2-3 lžíce tekutého medu, 1-2 vejce (podle velikosti)

Na ozdobení: 1 bílek, spařené a oloupané mandle a/nebo 2 lžíce moučkového cukr, 1 lžíce rumu na glazování

Postup:

  • Odváženou mouku vysypeme na podložku (optimálně silikonovou), promícháme se sodou/kypřícím práškem, kořením a kakaem
  • Přidáme odvážené máslo, které přímo v mouce krájíme velkým nožem na menší a menší kousky, nožem kousky másla a suché směsi podebíráme, přehazujeme, obalujeme suchou směsí
  • Doprostřed stále nesourodé hmoty přidáme 6 lžic medu (nebo kombinace medu, datlového sirupu a melasy) a vyklepneme 1 celé vejce a 1 žloutek (1 bílek si necháme bokem pro potírání perníčků)
  • Nožem opět podebíráme a tím promícháváme směs tak, aby vlhké suroviny byly postupně obalovány suchou směsí, tak dlouhou než nám dojde trpělivost a pustíme se do hmoty rukama 
  • Postupně vypracujeme kompaktní pevné těsto. Pokud těsto příliš lepí, přidáme mouku, pokud je příliš tuhé a rozpadá se, přidáme lžíci medu
  • Z těsta vymodelujeme kouli, přikryjeme (igelitový pytlík, potravinová fólie, voskovaný ubrousek) a dáme chladit do lednice na několik hodin, nejlépe do druhého dne
  • Vychlazené těsto rozdělíme na 2 poloviny a z části postupně vyválíme (mezi dvěma fóliemi na pečení to jde lépe a těsto se nelepí) asi 2-3 mm silnou placku.
  • Vykrajujeme tvary, které pomocí plochého nože přenášíme na pečícím papírem/fólií vyložený plech, nevyužité okraje spojíme v nové těsto (můžeme nechat zase chvíli vychladit), které zase vyválíme a vykrajujeme, tak dlouho, dokud máme z čeho
  • Tvary na plechu potíráme rozšlehaným bílkem, můžeme ozdobit oloupanou mandličkou
  • Pečeme v troubě rozpálené na 160°C přibližně 10 minut do té doby než jsou perníčky pevné, neohebné, ale nepřipálené

RUMOVÁ POLEVA: V misce promícháme 2 lžíce moučkového cukru a 1-2 lžíce rumu tak, aby vznikla polotuhá hmota. Čerstvě upečené perníčky namáčíme do této hmoty a necháme dobře zaschnout. Do hmoty můžeme přidat pár kapek citrónové šťávy.

LINECKÁ KOLEČKA 3-2-1

Linecká kolečka jsou vánoční klasika. Jako malá jsem je příliš neprožívala, ale zřejmě jsem do nich tak nějak dorostla a u vánoční tabule by mi chyběla. Základem bezlepkového úspěchu je EAT-fit Universal, moučkový cukr, máslo, vejce a nejlépe domácí rybízová marmeláda. Jako bonus navíc můžet přidat obsah čerstvého vanilkového lusku nebo kůru z bio citrónu. Napadlo mne cukr nahradit stévií, ale nechám si to až na příští rok.

Ingredience (na 2 plechy): 70 g moučkového cukru, 140 g másla, 210 g EAT-fit UNIVERSAL, 2 žloutky, vanilkový lusk nebo nastrouhaná kůra z 1 bio citrónu (nemusí být), rybízová marmeláda

Doporučuji však dávku zdvojnásobit a bílky použít pro výrobu kokosek.

Postup:

  • Odváženou mouku vysypeme na podložku (optimálně silikonovou)
  • Cukr moučku (bez přidaného škrobu) prosejeme přes síto na hromádku mouky (případné hrudky protlačíme přes síto)
  • Přidáme odvážené máslo, které přímo v mouce krájíme velkým nožem na menší a menší kousky, nožem kousky másla a suché směsi podebíráme, přehazujeme
  • Doprostřed stále nesourodé hmoty přidáme 2 žloutky
  • Doplníme o semínka z vanilkového lusku, pár kapek vanilkového oleje nebo nastrouhanou kůru z citrónu
  • Nožem opět podebíráme a tím promícháváme směs tak, aby vlhké suroviny byly postupně obalovány suchou směsí, tak dlouhou až nám dojde trpělivost a pustíme se do hmoty rukama, postupně vypracujeme kompaktní pevné těsto
  • Z těsta vymodelujeme kouli, přikryjeme (igelitový pytlík, potravinová fólie, voskovaný ubrousek) a dáme chladit na několik hodin do lednice
  • Vychlazené těsto rozdělíme na 2 poloviny a postupně vyválíme na pomoučeném válu 2 mm silnou placku
  • Vykrajujeme tvary, které pomocí plochého nože přenášíme na pečícím papírem/fólií vyložené plech, nevyužité okraje spojíme v nové těsto (můžeme nechat zase chvíli vychladit), které zase vyválíme a vykrajujeme, tak dlouho, dokud máme z čeho
  • Polovinu tvarů opatříme otvorem, kterým pak bude vidět marmeláda
  • Pečeme v troubě rozpálené na 160°C přibližně 10 minut do té doby než je linecké pevné, narůžovělé ale nepřipálené
  • Vychlazená kolečka/tvary natíráme rybízovou marmeládou a přiklápíme horním dílkem s otvorem

KOKOSKY S TVAROHEM

Tento recept jsem převzala už před lety z časopisu Apetit. Kokosky s tvarohem jsou vláčné bezprostředně po upečení a přesto (anebo právě pro to), že mají v sobě tvaroh, vydrží v kondici i několik týdnů. Navíc jsou tak jednoduché na přípravu.

Ingredience na 2 plechy: 4 bílky, špetka soli, 70 g tučného měkkého tvarohu, 200 g mletého kokosu, 150 g krupicového cukru

  • Předehřejte troubu na 150°C (horkovzdušnou na 130°C)
  • Potáhněte plech pečícím papírem
  • Ušlehejte bílky se špetkou soli do polotuha (špičky se po vytažení ohýbají směrem dolů)
  • Přidejte krupicový cukr a vyšlehejte lesklý tuhý sníh
  • Vmíchejte opatrně tvaroh a kokos
  • Pomocí dvou lžiček tvarujte malé hromádky a pokládejte je na papírem vyložený plech
  • Pečte 10 až 15 minut tak, aby byly kokosky navrchu nazlátlé