Ovocný koláč podle švédské babičky

08.06.2018

Léto mám spojené s ovocnou bublaninou, která se u nás pekla snad každou neděli. Dávali jsme do ní šlehačku, díky které byla neuvěřitelně křehká a rozplývala se na jazyku. Smetanu ke šlehání už v lednici nemívám, proto mi udělal obrovskou radost recept, který jsem našla na blogu Děvčete u plotny. Její rebarborový koláč podle švédské babičky se skládá z pouhých 5 základních surovin a funguje perfektně i bez šlehačky a kypřícího prášku. Navíc je to recept ověřený generacemi. 

Oproti originálnímu receptu jsem ubrala cukru a hladkou pšeničnou mouku vyměnila za bezlepkovou EAT-fit UNIVERSAL. Výsledkem je křehká, nadýchaná a přitom šťavnatá lahoda. Vyzkoušejte jej upéct s rebarborou, jahodami, meruňkami, třešněmi nebo višněmi. 

Ingredience: 2 vejce, 1 menší hrnek (150 ml) třtinového cukru, 1 menší hrnek (150 ml) EAT-fit UNIVERSAL, 1 menší hrnek (2-3 stonky) rebarbory oloupané a nakrájené na malé kousky, 50 g másla

Postup:

  1. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 200°C. 
  2. Koláčovou formu nebo menší plech se zvednutými okraji vymažeme kouskem másla a vysypeme směsí EAT-fit UNIVERSAL.
  3. Vejce vyšleháme s 2/3 cukru do světlé barvy. 
  4. Mouku přesejeme přes síto a zlehka smícháme s vejci a cukrem. Přesetí mouky považuji za důležité, mouka se provzdušní a koláč vykyne i bez přidání kypřícího prášku.
  5. Řídkou směs nalijeme do formy, poklademe ovocem a posypeme zbývající 1/3 cukru. 
  6. Ztuhlé máslo nakrájíme na tenké plátky a rovnoměrně jím poklademe celý povrch koláče. 
  7. Pečeme 25-30 minut. 

Větším rodinám nebo těm, kdo se chystají pohostit návštěvu, doporučuji dávky navýšit. Z výše uvedeného množství nakrájíte cca 8 - 12 kousků.