Meruňková buchta neboli Mergláč

18.07.2019

Kouzlo tohoto dezertu spočívá v množství a kvalitě ovoce, kterým ho ozdobíte. Čím více, tím lépe. Já ho ozdobila tak, že nezbylo jediné volné místečko. A protože jsem použila meruňky, kamarádka jej pak trefně nazvala mergláčem a já si ho tady dovolím povýšit na supermergláč. Počítá se také tvar. Kulatý se lépe zdobí i fotí a lépe se vyjímá i na stole. Pomyslnou třešinkou na dortu je v tomto případě posypka z celozrnné pohankové mouky, která je krásně voňavá a barevná.

Těsto: 

250 g EAT-fit Universal, 100 g třtinové cukru/cukr krystal, 10 g kypřícího prášku do pečiva, 3 větší vejce, 150 ml řepkového oleje

Ovoce: 

Přibližně 15-20 ks omytých, rozpůlených a vypeckovaných zralých meruněk 

Posypka: 

50 g změklého másla, 50 g celozrnné pohankové mouky (Šmajstrla) a 25 g cukru

Postup:

  • Troubu začneme zahřívat na 180°C.
  • Jako první nachystáme posýpku neboli drobenku. Suroviny pěkně v misce, ručně mačkáme a mačkáme tak, až se nám spojí v drobenku. Ta může být trochu mazlavá, ale to nevadí, dáme ji ztuhnout do lednice.
  • Odvážíme a smícháme suché suroviny na těsto, přidáme vejce a olej vařečkou nebo stěrkou spojíme v kompaktní relativně hustou hmotu.
  • Nachystáme si formu (kulatou na pizzu, keramickou na quiche nebo menší obdélníkový plech), vymažeme máslem a vysypeme celozrnnou pohankou moukou.
  • Těsto přemístíme do formy a pomocí stěrky ho rozprostřeme do krajů formy.
  • Na těsto klademe půlky meruněk co nejblíže k sobě.
  • Na meruňky rozdrobíme připravenou posypku.
  • Pečeme na 180°C horký vzduch 30-40 min. Průběžně kontrolujeme špejlí, zda je buchta propečená.

Necháme vychladnout ve formě/na plechu umístěném na mřížce. Krájíme dle chuti. Uchováváme v lednici, ovoce má tendenci se rychle kazit.

Poznámka: Cukrem jsem neplýtvala, stačí nám ho méně. Ale pokud jste zvyklí si život pořádně osladit, nebojte se toho a přidejte. 

- Eva -