Medvědí česnek
Medvědí česnek je skvělý a je náš. Obsahuje vitamín C, železo, je přírodním antioxidantem a stejně jako cibule a česnek působí antibakteriálně. Bývá řazen mezi významné české detoxikační potraviny. Máme tak hned několik důvodů, proč jej zařadit do našich jídelníčků. K pečivu se skvěle hodí máslo, pesto nebo pomazánka.
Sběr
Sezóna medvědího česneku začíná na přelomu února a března a trvá do konce dubna. Bylinka roste na vlhkých místech ve stínu stromů a pokud se daří, je jí mnoho. Při sběru si dejte pozor na záměnu s jedovatou konvalinkou, která má podobné listy. Spolehlivým indikátorem Vám bude výrazná česneková vůně.
V posledních letech lze medvědí česnek koupit v sezóně také na tržištích. Věřím, že brzy bude k mání v každém supermarketu.
Zpracování
Rostlinky proberte, zvadlé a poškozené kousky vyhoďte. Stonky s poupaty naopak uchovejte, jsou jedlá a vypadají moc pěkně jako ozdoba na talíři. Vše properte ve vodě a nechejte na utěrce oschnout, případně utěrkou jemně dosušte. Hotovo, připraveno pro další kroky.
Pokud se nechystáte medvědí česnek hned zpracovat, zabalte jej do navlhčené papírové utěrky nebo vložte do nádoby s vodou. V lednici Vám takto vydrží pár dní. Doporučuji však jednat, co nejrychleji. Medvědí česnek je nejlepší zpracovat čerstvý, mám dojem, že postupně hořkne.
Máslo
Ingredience: 250 g másla, 125 g medvědího česneku, 1/2 lžičky soli
Omýt, osušit, otrhat, nakrájet, posekat, slít, osolit, spojit s máslem. Tak jednoduché to je. Pro přípravu másla používám pouze listy. Stonky otrhám, později rozmixuji s dalšími listy a zmrazím. Osušené listy medvědího česneku nahrubo nakrájím a postupně sekám v mixéru a slévám přebytečnou tekutinu. Pak přidám 1/2 lžičky soli, ještě jednou projedu v mixéru a přemístím hmotu pomocí kuchyňské stěrky do hlubokého talíře s měkkým máslem, kde vše dobře promíchám.
Základem úspěchu je včas vyndat máslo z lednice. Je potřeba, aby bylo opravdu měkké a práce s ním byla snadná. Někdo máslo mixuje spolu s medvědím česnekem v mixéru, já v tomto případě preferuji ruční práci.
Máslo s medvědím česnekem je nejlepší čerstvé. Pokud jej nemáte v plánu sníst během jednoho týdne, doporučuji zamrazit ve formě válečku obaleného potravinovou fólii. Můžete jím později vylepšit pečenou rybu nebo vařené brambory.
Pesto
Ingredience: medvědí česnek, kvalitní olej, sůl
Omytý a osušený medvědí česnek nakrájíme na kusy, vložíme do mixéru, zalijeme olejem, přidáme trochu soli a mixujeme. Na 100g bylinky použijte přibližně 5 lžic oleje a dvě špetky soli. Pozor, nepřemixovat, ať si nevyrobíte štiplavé česnekové pyré. Cílem je mít pastu s pěknými kousky listů. Plníme do čistých a suchých skleniček. V lednici vydrží beze změny asi 1 měsíc.
Pesto lze dochutit citrónem, doplnit o semínka nebo oříšky (pínie, slunečnice, kešu) a tvrdý sýr (parmezán, pecorino, čedar).
My jsme však spokojení s jeho přirozenou chutí. Semínka a sýr sypeme přímo na špagety. V této jednoduché podobě pesto používáme také jako základ na pizzu, na opečený chléb nebo pro dochucení pomazánek a polévek.
Pomazánka
Ingredience: 100 g tvrdého sýra, 3 lžíce bílého jogurtu, 2 lžičky pesta z medvědího česneku
Tvrdý sýr nastrouháme na jemno, přidáme 3 lžíce bílého jogurtu, 2 lžičky pesta z medvědího česneku a vše dobře promícháme. Sýr i pesto již obsahují sůl a proto není nutné pomazánku dosolovat. Můžete ji vylepšit o 2-3 nadrobno nasekané listy čerstvého medvědího česneku.
Jaké jsou Vaše osvědčené recepty s medvědím česnekem?
EAT fit, ENJOY life!