Pečení chleba pro začátečníky

03.03.2017

Upéct bezlepkový chléb ze směsí EAT-fit zvládne opravdu každý. Stačí přidat instantní droždí, vodu a dobrodružství začíná. Proces pečení chleba jsme popsali krok po kroku. Na konci čeká křupavá odměna, tak s chutí do toho. 

Příprava

Nachystejte si EAT-fit směs na bezlepkový chléb, balíček instantního droždí*, 750 ml vlažné vody, formu na chléb (přibližné rozměry 30*10*7 cm), máslo/sádlo/olej na vymazání formy, kuchyňský robot s hnětacím hákem/ruční mixér se spirálami**, kuchyňskou stěrku, lněnou/bavlněnou utěrku a mřížku pro chladnutí upečeného chleba***. Nezbytnou podmínkou je dostupnost funkční pečící trouby. Oceníte pekařské rukavice, které Vás ochrání před popálením formou nebo horkým chlebem. 

* stačí 7g balení, značka Labeta a DM jsou z bezlepkových provozů, ** případně vařečku pro ruční hnětení, *** poslouží i vařečky, chléb položený na nich může rovnoměrně chladnout


Hnětení

Smíchejte EAT-fit směs na bezlepkový chléb (v nádobě pro hnětení) s instantním droždím a doplňte o 750 ml vlažné vody. Zapněte robot/ruční mixér na nízké otáčky a hněťte těsto 10 - 15 minut. Průběžně kontrolujte, zda je směs dobře promíchávána. Na dně nádoby mohou zůstávat shluky suché směsi. Po 10 - 15 minutách setřete pomocí stěrky těsto z okrajů nádoby a vytvarujte kouli.

Při ručním hnětení si vždy vzpomenu na svoji babičku. Jak já ji při práci s kynutým těstem obdivovala. Moje svaly po chvíli vypovídaly službu. Ale nebojte, trénink dělá mistry. Základem je mísa tak akorát do klína a vařečka se správným záběrem a dlouhou rukojetí. Můžete si dělat přestávky, těstu to nevadí. A časem si zvyknete nebo pořídíte robot.

Kynutí

Těsto vyklopte do vymazané formy. Forma by měla zůstat naplněna do maximálně 2/3, aby těsto při kynutí neuteklo. Přikryjte utěrkou a nechejte kynout 45 až 60 minut při konstantní teplotě. Instantní droždí je spolehlivé a těsto zvedne při teplotě nad 20°C v podstatě kdekoliv. Dejte si pozor snad jen na průvan a výrazné změny teploty.

Správný čas pro přesun do trouby je předtím, než se střed těsta začne propadat. Nedělejme z toho však vědu. Prostě si pohlídejte, aby těsto nepřeteklo a dejte ho do rozpálené trouby tehdy, když vyplní celou formu.  

Pokud spěcháte, můžete kynutí urychlit v troubě vyhřáté na max 40°C. Bude stačit 15 minut. Pak formu s těstem vyndejte z trouby, položte například na ručník nebo utěrku a přikryté nechejte kynout, dokud se trouba nevyhřeje na požadovanou teplotu pro pečení. Rozehřáta forma si udrží teplotu ještě nějakou dobu a těsto by nemělo klesnout.


Pečení

Troubu rozehřejte na 220°C. Formu s vykynutým těstem vložte do vyhřáté trouby a pečte 30 minut (režim horký vzduch) nebo 40 minut (klasika ohřev z vrchu a spodu). Poté chléb vyklopte z formy a pečte na roštu/mřížce dalších 30 až 40 minut při teplotě 180°C. Po 30 minutách pečení bez formy proveďte vpichem špejlí zkoušku, zda se těsto nelepí. 


Chladnutí

Bezlepkový chléb nemá rád, pustíte-li se do něj dokud je ještě teplý. Proto buďte trpěliví a nechejte bochník alespoň půl hodiny vydechnout na mřížce, která zajistí jeho rovnoměrné chladnutí ze všech stran.

Příští článek bude o pečení chleba pro mírně pokročilé. Připravte si čerstvé droždí, v lednici Vám vydrží měsíc.